Koerdische ash
Ash (of asj) is een kruidenmengsel dat grotendeels uit gedroogde prei en spinazie bestaat. Je kunt het meestal vinden bij toko’s met Arabische producten. Het speelt de hoofdrol in deze gebonden soep, die heerlijk comfortabel is op een regenachtige dag. Lekker met Libanees platbrood of een frisse salade.
Ingrediënten
- 4 stengels bleekselderij
- 3 stronken witlof of een halve krop andijvie
- 2 preien
- 85 gr (2 tot 3 koppen) gedroogde ash-kruiden (zie tip 2)
- 1 blik of pot kikkererwten (ca. 400 gr)
- 75 gr zilvervliesrijst
- 2 groentebouillonblokjes
- 4 uien
- 2 tl kurkuma of kerriepoeder
- 1-2 el gedroogde muntblaadjes
- 800 gr vegan crème fraiche of zure room (zie tip 1)
Bereiding
Was de bleekselderij, witlof of andijvie en de preien en snijd ze fijn. Spoel de rijst en kikkererwten schoon.
Breng in anderhalve liter water aan de kook. Voeg de fijngesneden groenten, rijst, kikkererwten en bouillonblokjes toe. Voeg vervolgens de ash-kruiden toe. Laat de soep een half uur op middelhoog vuur koken.
Snijd ondertussen de uien fijn en bak ze in circa 8 minuten goudgeel in een koekenpan met een flinke laag olie. Voeg 2 theelepels kerriepoeder of kurkuma en de gedroogde muntblaadjes toe en bak de kruiden even mee. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet de uien apart.
Dien de soep op met een flinke hoeveelheid vegan zure room of crème fraîche en de gebakken uien.
Tip 1: Kun je geen vegan crème fraîche of zure room vinden, gebruik dan een alternatief voor Griekse yoghurt (ongezoet). Je kunt daar eventueel nog 2 theelepels citroensap aan toevoegen voor een zuurdere smaak.
Tip 2: Kun je geen ash-kruiden vinden? Voeg dan 100 gram ontdooide en uitgelekte diepvriesspinazie toe.
- Menugang:
- Lunch, Hoofdgerecht
- Keuken:
- Aziatisch, Midden-Oosters
- Type:
- —
- Seizoen:
- Lente, Zomer, Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- —
- Allergieën en diëten:
- —
- Moeilijkheidsgraad:
- Makkelijk
- Labels:
- —