Kichari
Kichari is het basisgerecht voor vasten en het reinigen van het lichaam binnen de leer van Ayurveda. Het heeft een zachte smaak en is weldadig en toch licht verteerbaar. Zeer geschikt om een kuur mee te doen.
Ingrediënten
- 1 kopje basmatirijst (150 gr)
- 1/2 kopje gespleten mungbonen of rode linzen (75 gr)
- 200 gr groenten uit het seizoen naar keuze, bijvoorbeeld pastinaak, wortelen, broccoli of knolselderij (liefst stevige, kleurrijke groenten)
- 1 klontje plantaardige boter of kokosolie
- 2 cm verse gember
- 1 tl gemalen venkelzaadjes
- ½ tl kurkuma
- ½ tl komijnzaad
- 2 zaaddoosjes kardemompeulen, geopend
- 1/2 tl asafoetida
- een paar takjes verse koriander
- zout
Bereiding
Was de rijst en bonen of linzen goed met koud water.
Smelt de boter of kokosolie in een hapjespan en doe de kruiden erbij. Bak even aan.
Doe de rijst en bonen/linzen erbij met 6 kopjes (ca. 1,5 l) water. Breng aan de kook en laat zachtjes 45 minuten pruttelen met deksel op de pan. Voeg zout naar smaak toe.
Wanneer je de groenten toevoegt, hangt af van de soort. Groenten die stevig blijven, zoals winterwortel en pastinaak, kunnen er direct bij. Andere groenten, zoals de broccoli, voeg je op normale kooktijd toe. Je kunt de groenten ook apart koken of stomen en op het laatst toevoegen. Groenten mogen hun bite behouden.
Dien warm op in een diep bord. Strooi als laatste wat korianderblaadjes over het bord.
Kichari is een beetje dun en soepachtig en kan als lunch en als avondmaaltijd gegeten worden. Je kunt het aanpassen tot een zomerse versie met groenten als paprika, courgette, gedroogde tomaten, etc.
Tip: Maak meer porties van tevoren klaar en verdeel over een aantal dagen van de week.
- Menugang:
- Lunch, Hoofdgerecht
- Keuken:
- Aziatisch
- Type:
- —
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- —
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij, Pindavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Makkelijk
- Labels:
- —