Indiase tomaten-linzensoep
Een tomatensoep met rode linzen en zoete aardappel, geïnspireerd op de Indiase dahl. Lekker met (knoflook)naan!
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 300 gr zoete aardappel
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl chilivlokken
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
- 1 l water
- 100 gr rode (split)linzen
- 3 bouillonblokjes
- sap van een halve citroen
- 1 el tahin (sesampasta)
- verse koriander of peterselie (optioneel)
- scheutje vegan room (optioneel)
Bereiding
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
Laat een soeppan goed heet worden en voeg de gesnipperde ui toe met een snuf zout en peper. Gebruik eventueel een beetje olie of water als de uien erg aanbakken. Zet het vuur wat lager en laat de ui een beetje karameliseren, zo’n 10 minuten.
Voeg de zoeteaardappelblokjes en knoflook toe. Bak een paar minuten mee, voeg dan alle specerijen toe en bak deze 1 minuut mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak 1 minuut mee.
Voeg de tomatenblokjes, het water, de rode linzen en de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat 20-25 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Roer af en toe zodat de linzen niet aan de bodem blijven plakken.
Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met het citroensap, de tahin, peper en zout.
Garneer eventueel met verse koriander of peterselie en een scheutje plantaardige room.