Havermoutkoekjes
Deze havermoutkoekjes zijn snel gemaakt en je kunt er veel mee variëren. Je kunt voor de bijvoorbeeld andere fruitsoorten en noten gebruiken, wat geraspte citroenschil toevoegen of het fruit vervangen door 2 eetlepels cacao of 75 gram gehakte chocolade. Als je gecertificeerd glutenvrije havermout en bijvoorbeeld boekweitmeel gebruikt, zijn de koekjes glutenvrij. Dit recept is voor ongeveer 12 flinke koekjes.
-
Menugang:
Tussendoor
-
30-60 minuten
-
5-6 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 75 gr gedroogd fruit, zoals rozijnen of kleingesneden abrikozen of dadels
- 75 gr hazelnoten
- 2 appels
- 175 gr havermout
- 25 gr meel naar keuze, bijv. kikkererwten-, boekweit-, amandel- of tarwemeel
- ¼ tl zout
- 1 tl kaneel
- 4 el agavesiroop
- 50 gr margarine of geurige kokosolie, op kamertemperatuur
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Wel het gedroogde fruit een kwartier in warm water en dep het daarna droog. Hak de hazelnoten grof.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp ze boven een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en meng tot een samenhangend geheel. Neem steeds een flinke eetlepel van het mengsel, vorm dit met je handen tot een balletje en druk het plat op de bakplaat. Leg zo de bakplaat vol.
Bak de koekjes zo'n 20 minuten in de oven, of totdat de koekjes wat bruin beginnen te zien aan de randjes. Laat ze afkoelen en smullen maar!
Tip: Je kunt de koekjes dippen in een glaasje (warme) plantaardige melk.