Griekse Mezes
‘Mezes’ zijn een verzameling van Griekse hapjes voor een maaltijd die gezellig samen gedeeld kan worden. Het bestaat uit ‘fava’, een gele spliterwten hummus met veel olijfolie, verschillende groenten, olijfolie en lekker vers brood.
Ingrediënten
Voor de fava:
- 250 gram gele spliterwten
- 500 milliliter water
- 6 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Citroensap naar smaak
- ½ ui, gesnipperd
- oregano
Voor erbij:
- 4 tomaten
- ½ komkommer
- 1 el wittewijnazijn
- kalamata olijven
- 150 gr walnoten
- plantaardige kaas (optioneel)
- vers brood
- 6 el extra vierge olijfolie
Bereiding
Spoel de spliterwten twee keer goed af en kook ze in een halve liter water in ongeveer 30 minuten gaar. Giet af. Maak er een puree van met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Voeg 4 eetlepels olijfolie, zout en citroensap toe naar smaak. Serveer in een schaaltje en giet er twee eetlepels olijfolie overheen. Bestrooi met de gesnipperde ui en oregano.
Snijd de tomaten in plakjes en de komkommer in reepjes. Bestrooi de komkommer en tomaat met zout, een beetje wittewijnazijn en oregano.
Doe de olijven en walnoten in aparte bakjes. Doe in een klein kommetje een scheut goede olijfolie. Maak eventueel nog een bordje met vegan kaas.
Serveer met brood.
Tip: Rooster het brood en besmeer het met kruidenboter op basis van margarine.
- Menugang:
- Tussendoor, Bijgerecht
- Keuken:
- Grieks
- Type:
- Hapjes
- Seizoen:
- Lente, Zomer, Herfst
- Gelegenheid:
- Borrel
- Smaak:
- Hartig, Kruidig
- Allergieën en diëten:
- Pindavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk