Gevulde speculaas
Het was even puzzelen, maar het is gelukt: een bakrecept voor heerlijke gevulde speculaas die ook nog eens helemaal supermarktfriendly is! Geen gedoe, alles gewoon bij de buurtwinkel verkrijgbaar. Toch is het net wat makkelijker als je amandelmeel gebruikt in plaats van hele amandelen, die je zelf nog fijnmaalt. Amandelmeel koop je bij de biologische winkel of bij Holland & Barrett. Dit recept maakt erg veel, dus neem je grootste ovenschaal (of halveer de hoeveelheden!).
Ingrediënten
- Voor het koekdeeg:
- 500 gram bloem
- 2,5 eetlepel speculaaskruiden
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 400 milliliter vloeibare margarine
- Voor het amandelspijs:
- 400 gram blanke amandelen
- 175 gram poedersuiker
- 50 milliliter agavesiroop
- Sap van een halve citroen
- 4 theelepels amandel aroma
- 1 eetlepel maïszetmeel (maïzena)
- 2 eetlepels water
- Voor de garnering:
- Amandelschaafsel of blanke amandelen
Bereiding
Zeef de bloem, speculaaskruiden en bakpoeder in een grote kom en roer goed door. Roer de suiker erdoor en voeg dan de margarine door. Kneed dit tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, wikkel in plastic folie en laat rusten op een koele, droge plek.
Maal de amandelen zeer fijn in de keukenmachine. Schep over in een kom en roer de poedersuiker erdoor. Voeg al roerende de agave siroop toe. Voeg citroensap samen met het amandel aroma toe en roer weer goed door. In een klein kommetje klop je de maïzena met het water, en dit kneed je ten slotte door het amandelspijs. Het spijs mag wat vettig aanvoelen, maar moet niet te plakkerig zijn – dan is het te nat. Voeg in dat geval nog wat gemalen amandelen toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met plantaardige margarine. Neem de helft van het koekdeeg en vorm hiervaan de onderste laag van de gevulde koek – gebruik eventueel een deegroller. Maak van het amandelspijs een platte laag en bedek het koekdeeg hiermee. Zorg er wel voor dat je aan de randen 1 centimeter overhoudt. Met de rest van het koekdeeg maak je de bovenste laag. Met een vork kun je een patroon in het deeg kerven, garneer de koek met amandelschaafsel of hele amandelen.
Bak de koek in ongeveer 30-40 minuten gaar. Zodra de amandelen goudbruin zijn mag ie uit de oven. Laat goed afkoelen voordat je de koek aansnijdt!
Tip: Maak het koekdeeg 24 uur van te voren, zodat de speculaaskruiden er goed in kunnen trekken. Leg het dan wel in de koelkast.
- Menugang:
- Tussendoor
- Keuken:
- Hollands
- Type:
- Taart & Banket
- Seizoen:
- Herfst
- Gelegenheid:
- Sinterklaas
- Smaak:
- Zoet
- Allergieën en diëten:
- —
- Moeilijkheidsgraad:
- Uitdaging
- Labels:
- Supermarktvriendelijk