Erwtensoep
Erwtensoep is een heerlijk Hollands wintergerecht. Deze soep is verwarmend op de koude dagen en vult goed! Wat je overhoudt, kun je ook (per portie) goed invriezen.
-
Menugang:
Hoofdgerecht
-
> 1 uur
-
4 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Koolhydraatarm, Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 150 gr gedroogde groene erwten
- 150 gr gedroogde spliterwten
- 2,5 liter water
- 1 groentebouillontablet
- 5 laurierblaadjes
- 1 kleine knolselderij
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 ui
- 5 takjes selderijblad
Bereiding
Laat de erwten en spliterwten 6-8 uur of een nacht weken in water.
Spoel de groene erwten en spliterwten af in een zeef of vergiet. Doe ze samen met 1 liter water, het bouillontablet en 5 laurierblaadjes in een grote pan en kook ongeveer 1 uur. Snijd intussen de knolselderij, winterpeen, ui, prei en het selderijblad in stukjes. Voeg deze na een uur toe, evenals de overige 1,5 liter water. Laat de soep nog 30 minuten koken. Roer de soep regelmatig door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over vier soepkommen en serveer.
Tip: De soep is extra lekker met blokjes rooktofu of plakjes vegan rookworst. Bak deze in een koekenpan bruin en knapperig en voeg ze op het laatst toe aan de soep.