Buddha Bowl
Een Buddha Bowl is een lekkere manier om een voedzame plantaardige maaltijd te creëren. Je kunt experimenteren met allerlei soorten kleurrijke groenten, peulvruchten, noten, zaden en sauzen. De bowls worden meestal gemaakt met zowel warme als koude ingrediënten, maar smaken koud nog steeds fantastisch en zijn dus ideaal om mee te nemen naar je werk als lunch.
-
Menugang:
Lunch | Hoofdgerecht
-
> 1 uur
-
5-6 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Pindavrij, Sojavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Uitdaging
Ingrediënten
- 400 gr pompoen
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl kaneel
- 250 gr wilde rijst
- 400 gr broccoli
- 400 gr gekookte kikkererwten uit blik
- 100 gr gemengde sla
- 2 tomaten
- 1/2 komkommer
- Ingelegde ui (zie onderstaand recept)
- Tahinisaus (zie onderstaand recept)
- Dukkah (zie onderstaand recept)
Voor de ingelegde ui:
- 2 rode uien
- 250 ml appelciderazijn
- 250 ml water
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 tl mosterdzaden
- 1 laurierblad
- 2 tenen knoflook
Voor de tahinisaus:
- 200 gr witte sesampasta (tahin)
- 200-250 ml lauw water
- 3 tenen knoflook
- 60 ml vers citroensap, of meer naar smaak
- 1/4 tl zout
Voor de dukkah:
- 100 gr hazelnoten
- 50 gr amandelen
- 1 el komijnzaad
- 1 el venkelzaad
- 1 el korianderzaad
- 1 tl zoutvlokken
Bereiding
Maak de ingelegde ui. Snijd de uien in halve ringen. Doe de ringen in een zeef en giet er ongeveer een liter kokend water overheen om ze zachter te maken. Laat ze uitlekken. Pel de knoflooktenen en snijd ze fijn. Neem een glazen pot en vul deze met alle andere ingrediënten voor de ingelegde ui. Mix deze goed. Voeg de zachte uienringen toe en roer zachtjes. Wacht ten minste 30 minuten voor het serveren. De uien blijven in de koelkast minstens twee weken goed. Zorg ervoor dat ze altijd bedekt worden door de vloeistof en dat de pot die je gebruikt schoon is.
Maak de tahinisaus. Pel de knoflook en snijd grof. Mix de tahin, knoflook en water in een blender tot het een gladde saus is. Voeg het citroensap en zout toe naar smaak. Voeg extra water toe om de gewenste dikte te bereiken. Deze saus blijft tot twee weken goed in de koelkast.
Maak de dukkah. Rooster de noten twee minuten in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de zaden en specerijen toe en rooster nog eens twee minuten. Let er goed op dat de noten, zaden en specerijen niet verbranden. Ze moeten een beetje bruin worden, maar niet zwart. Doe dit mengsel in een foodprocessor en maal ze grof met de ‘pulse’-knop. Het mengsel hoort kruimelig te zijn, niet zo fijn als meel. Meng de zoutvlokken of grof zout erdoorheen. De dukkah kun je in een pot bewaren en is ongekoeld minstens een maand houdbaar.
Snijd de pompoen in blokjes. De schil kun je eraan laten zitten. Mix de pompoenblokjes met olijfolie, kaneel en cayennepeper. Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en rooster 30 minuten op 220 graden in de oven. Schep ze na een kwartier om.
Kook ondertussen de wilde rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet af en zet opzij.
Snijd de broccoli in roosjes. Bewaar de steel voor een ander gerecht. Stoom of kook de broccoliroosjes enkele minuten (al dente). Verhit de kikkererwten in de vloeistof waarin ze kwamen en spoel ze daarna kort af. Was de sla, tomaten en komkommer. Snijd de tomaten en komkommer in plakjes.
Stel de bowl samen. Laat de bowl eruitzien zoals jij dat wilt, voeg de saus toe en werk het af met de verse kruiden en dukkah. Eet smakelijk!
Tip: Als pompoen niet in het seizoen is, kun je deze vervangen door zoete aardappel.