Buddha Bowl

Deze Buddha Bowl is een gastrecept van Vegabond, een vegan lunchroom en winkel in Amsterdam. Een Buddha Bowl is een lekkere manier om een voedzame plant-based maaltijd te creëren. Je kan experimenteren met allerlei soorten kleurrijke groenten, peulvruchten, noten, zaden en sauzen. De bowls worden meestal gemaakt met zowel warme als koude elementen, maar smaken koud nog steeds fantastisch en zijn dus ideaal om mee te nemen naar je werk als lunch.

Dit recept bevat eigenlijk ook drie andere kleine recepten. Het klinkt misschien als veel werk, maar eigenlijk neemt het helemaal niet zoveel tijd in beslag. Bovendien kan je de Tahini Saus, Ingelegde Uien en Dukkah voor ten minste twee weken in de koelkast bewaren, dus zou je die ook van te voren kunnen maken. Daarnaast passen ze ook goed bij andere gerechten. De Tahini is bijvoorbeeld heel lekker bij falafel, en Dukkah brengt elk broodje avocado tot leven. En de Ingelegde Ui? Die past echt bij van alles! Overigens voegt het een prachtige paarse kleur toe aan ieder bord!

Dus, laten we beginnen. Zo maak je deze heerlijke Buddha Bowl:

Buddha Bowl

Ingrediënten

Voor de ingelegde ui:

Voor de Tahini Saus:

Voor de Dukkah:

Bereiding

Maak eerst de verschillende onderdelen:

De ingelegde ui: Snij de uien in halve ringen. Doe de ringen in een zeef en giet er ongeveer een liter kokend water overheen om ze zachter te maken, laat ze uitlekken. Neem een glazen pot (bijv. een Weck pot) en vul het met alle andere ingrediënten. Mix deze goed. Voeg de zachte uienringen toe en roer zachtjes. Wacht ten minste 30 minuten voor het serveren. De uien blijven in de koelkast minstens twee weken goed. Zorg ervoor dat ze altijd bedekt worden door de vloeistof en dat de pot die je gebruikt heel schoon is.

De Tahini saus: Mix de tahin, fijngesneden knoflook en water in een blender tot het glad is. Voeg langzaam citroensap en zout toe op smaak. Voeg water toe om de gewenste dikte te bereiken. Deze saus blijft tot twee weken goed in de koelkast.

De Dukkah: Rooster de noten voor twee minuten in een koekenpan zonder olie op gemiddeld vuur. Voeg de zaden toe en rooster voor nog eens twee minuten. Let er goed op dat de noten en specerijen niet verbranden. We willen dat ze aromatisch en een beetje bruin worden, maar niet zwart. Doe dit mengsel in een foodprocessor en maal ze grof in ‘pulse’ modus. Zorg dat het mengsel niet te fijn wordt. Het hoort kruimelig te zijn, niet zo fijn als meel. Meng de zoutvlokken of grof zout erdoorheen, et voilà. In een potje ongekoeld minstens een maand houdbaar.

Maak dan de Bowl:

  1. Zorg ervoor dat je de Tahini Saus en Dukkah klaar hebt staan, beiden kan je een paar dagen of langer van tevoren maken.

  2. Mix de pompoen blokken met olijfolie, kaneel en Cayenne peper. Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en rooster voor 30 minuten op 220 graden in de oven. Draai ze na een kwartier om.

  3. Kook ondertussen de wilde rijst volgens de verpakking en zet het op zij.

  4. Terwijl de rijst kookt, stoom of kook de broccoli al dente.

  5. Verhit de kikkererwten in de vloeistof waarin ze kwamen en spoel ze af nadat ze warm zijn.

  6. Was de sla als deze nog niet gewassen is.

  7. Wanneer je alle elementen van de bowl gereed hebt, kan je ze bij elkaar beginnen te voegen. Dit is het leuke deel. Laat de bowl eruitzien zoals jij dat wilt, voeg de saus toe en werk het af met de verse kruiden en dukkah. Eet smakelijk!


 

PS Maak je geen zorgen als sommige elementen koud worden terwijl je de rest maakt. Deze bowl is koud namelijk ook verrukkelijk!