Aardappelgratin met vegan kruidenkaas en uien

Warm, romig, zout, vet en kruidig. Deze aardappelgratin is alles wat je van een mag verwachten en meer!

Aardappelgratin met vegan kruidenkaas en uien

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Was de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Snijd de ui in dunne plakjes.

Neem een ronde ovenschaal met opstaande rand. Zet de aardappelschijven en plakken ui hier op hun kant om en om in, zodat je een rondje van plakken aardappel en ui krijgt. Vul eventueel het gat in het midden op met de plakken die je over hebt.

Maak de bechamelsaus. Doe de margarine in een steelpan en laat deze smelten. Zodra de margarine is gesmolten, voeg je de bloem en edelgistvlokken toe. Bak deze even mee tot het een dikke pasta (roux) is. Giet de melk er beetje bij beetje bij en roer met een garde tot je een gladde saus hebt.

Snijd de bieslook en knoflook fijn. Voeg de vegan kruidenkaas, 2/3 van de bieslook en de gehakte knoflook toe aan de bechamelsaus. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper en zout.

Giet de saus over de aardappelen en uien en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in de oven. Haal dan het aluminiumfolie eraf en voeg de geraspte kaas toe. Bak de gratin nog zo'n 15 minuten tot de aardappelen gaar zijn en de kaas gesmolten is. Garneer met de overgebleven bieslook.
Deel dit recept