Pizzadeeg en tomatensaus

Authentiek pizzadeeg bevat geen dierlijke ingrediënten. Toch kan een basisrecept hiervoor niet op deze website ontbreken. Het deeg is niet moeilijk om te maken, je moet alleen even geduld hebben om het deeg te laten rijzen. Pizzadeeg en pizzabodems zijn kant-en-klaar in de supermarkt te krijgen als je weinig tijd hebt. Hetzelfde geldt voor de tomatensaus.

Pizzadeeg en tomatensaus

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor het volkorendeeg:

Voor de tomatensaus:

Bereiding

Voor het deeg

Meng de gist met een scheutje lauwwarm water en zet apart. Meng het meel met het zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet daar de olijfolie en het gistmengsel in. Meng voorzichtig door.

Voeg de helft van het water toe en kneed het deeg. Voeg steeds een beetje water toe tot je een soepel deeg hebt dat niet plakkerig is. Kneed het deeg zeker 5 minuten stevig door op een licht met bloem bestoven aanrecht.

Leg de deegbal terug in de kom en dek deze af met folie of een theedoek. Laat het deeg 2 uur rijzen op een warme plaats.

Voor de tomatensaus

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ongeveer 1 minuut mee, tot het iets donkerder kleurt.

Voeg de tomatenblokjes, oregano en basilicum toe en laat de saus 10 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer met een staafmixer. Proef en breng op smaak met balsamicoazijn, zout en peper.

Tip: hoe langer het deeg rijst, hoe luchtiger de bodem wordt. Begin dus ruim op tijd.
Deel dit recept