Oosterse kikkererwtensoep
Door de combinatie van licht verteerbare groenten met kikkererwten en bulgur is deze soep voedzaam, maar niet zwaar. De oosterse kruiden geven de soep een licht zoetje. Een soep waar je echt van opknapt na een inspannende dag!
Ingrediënten
Voor de soep:
- 1 gele ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr zoete aardappel
- 100 gr winterwortel
- 2 bouillonblokjes
- 750-1000 ml water
- 200 gr kikkererwten
- 100 gr bulgur
- 1 lente-ui
- 1tl gemalen komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1tl harissa
- 1tl karwijzaad
Voor de kruidenroomkaas:
- bosje koriander of peterselie
- 150 gr vegan roomkaas
- Scheutje olijfolie extra vierge
Bereiding
Bereiding van de soep
Snijd de ui in dunne ringen en de bleekselderij in dunne plakjes. Verwarm wat olie in een soeppan en bak beide zachtjes aan. Voeg flink wat zout toe en schep goed om.
Hak intussen de knoflook fijn en voeg toe. Schil de zoete aardappel en winterwortel en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg bij de ui en bleekselderij en dek af. Schep nu en dan even om zodat het niet aanbakt.
Kook de bulgur in 6 tot 8 minuten in 500 ml water met 1 bouillonblokje. De bulgur hoeft nog niet helemaal gaar te worden.
Spoel de kikkererwten goed af.
Meng de gemalen komijnzaad, korianderzaad, harissa en karwijzaad in een bakje. Voeg ze toe aan de groenten in de pan en bak zachtjes mee tot de geuren vrijkomen. Voeg dan de kikkererwten en de gekookte bulgur met de bouillon toe. Voeg de rest van het water (circa 250ml) toe en verkruimel nog een bouillonblokje. Laat nog 5 minuten koken.
Bereiding van het brood
Verwarm de oven en bak het brood af.
Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Hak de koriander of peterselie fijn (ook de steeltjes) Schep de vegan roomkaas in een kom en voeg de kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep met een flinke dot kruidenroomkaas en een scheutje olijfolie. Garneer met de lente-ui ringetjes. Verdeel de ciabatta grof in sneden en besmeer ook met de kruidenroomkaas.
Tip: voor het gemak kun je ook een kant-en-klare vegan kruidenkaas kiezen.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Fusion
- Type:
- Soep
- Seizoen:
- Lente, Zomer, Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- —
- Allergieën en diëten:
- Pindavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk