Sattu ladoo

Sattu ladoo is een traditionele Indiase lekkernij die vaak wordt gemaakt tijdens festivals zoals Makar Sankranti en Chhath Puja. Deze rijke, aromatische balletjes hebben een volle, nootachtige smaak en een zachte, kruimelige textuur. Ze zijn niet alleen een feestelijke traktatie, maar ook een voedzame energieboost. Perfect om te delen en van te genieten!

Sattu ladoo

Ingrediënten

Bereiding

Hak de amandelen en cashewnoten grof.

Verhit 1 eetlepel plantaardige boter in een pan. Voeg de amandelen, cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, gouden en zwarte rozijnen toe. Rooster op lage temperatuur tot de noten knapperig en goudbruin zijn. Zet apart.

Smelt 110 gram plantaardige boter in een pan en voeg de tarwebloem toe. Rooster op laag vuur tot het mengsel geurig en goudbruin is.

Voeg vervolgens nog 15 gram boter toe, samen met de semola (fijne griesmeel) en het sattu-meel (geroosterde-kikkererwtenmeel). Blijf roeren en roosteren tot het geheel een aromatische geur verspreidt. Het is nu een deegachtige substantie geworden. Blijft het te kruimelig, voeg dan wat extra boter toe.

Laat het mengsel iets afkoelen en meng de geroosterde noten en zaden erdoor.

Wanneer het mengsel lauw is, voeg je het jaggerypoeder (of de rietsuiker) en het kardemompoeder toe. Meng goed en verkruimel het geheel totdat alles mooi verdeeld is. Als het mengsel te warm is, zal de jaggery smelten en te kleverig worden.

Neem een beetje van het mengsel in je hand en vorm er stevige balletjes van. Laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. Zo kun je ze op een koele, droge plek bij kamertemperatuur 3 tot 4 weken bewaren.

Dit recept komt van Silphya's Kitchen. Bekijk hier het originele recept en leer meer over dit gerecht.