Kruidige zuurkoolschotel met yacon

Bij dit recept worden zure, zoete en zoute smaken gecombineerd tot een kruidig en fris gerecht. Yacon (appelwortel) is bij de groentespecialist te koop. Als je het niet kunt vinden, kun je friszure appels gebruiken.

Kruidige zuurkoolschotel met yacon

Ingrediënten

Bereiding

Was de aardappelen en zoete aardappelen. Je mag ze schillen, maar dat hoeft niet. Verwijder lelijke plekjes en snijd ze in stukken van ca. 3 cm. Doe ze in een kookpan en zet ze net onder water. Voeg wat zout toe en breng met het deksel op de pan aan de kook. Kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.

Snipper ondertussen de sjalotten en fruit ze in wat olie in een soep- of sauspan tot ze glazig zijn. Voeg dan paprikapoeder en kerriepoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg de sojaroom, suiker en mosterd toe en roer door. Zet de warmtebron uit of heel laag.

Gebruik je verse zuurkool, druk dan het vocht eruit. Gebruik je een pak zuurkool, spoel deze af met water en druk vervolgens het water eruit. Als je van zuurdere zuurkool houdt, kun je het afspoelen overslaan. Pluk de zuurkool los en voeg toe aan het uimengsel. Warm zachtjes door.

Schil ondertussen de yakon (of appels, zie tip). Snijd deze in kleine blokjes van 0,5 cm en voeg deze toe aan de zuurkool. Zet de warmtebron heel laag of uit.

Bak de spekjes in een beetje olie krokant.

Giet de aardappelen af. Bewaar voor de zekerheid wat kookvocht. Stamp de aardappelen fijn tot een puree. Voeg een flinke klont vegan boter toe en zo nodig wat van het kookvocht. Kruid met peper en zout naar smaak.

Serveer de aardappelpuree los naast de zuurkool of voeg bij het zuurkoolmengsel. Top af met de spekjes en daarop de gebakken uitjes.

Tip: als je de yacon niet kunt vinden, kun je deze vervangen door stevige, friszure (geschilde) appels.