Venkel-tuinbonenrisotto met courgettesalade

Een heerlijke romige risotto met verrassende groenten van het seizoen. Erbij past een frisse courgettesalade die supereenvoudig te maken is.

Venkel-tuinbonenrisotto met courgettesalade

Ingrediënten

Voor de risotto:

Voor de salade:

Bereiding

Voor de risotto:

Kook het water voor de bouillon en voeg in een maatbeker het bouillonblokje toe. Roer goed door tot het blokje is opgelost.

Snijd de venkel in dunne reepjes, snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.

Verhit de boter in de hapjespan of wok en voeg de venkel, sjalot, chiliflakes en het venkelzaad toe. Laat even aanfruiten en voeg de knoflook toe. Voeg de rijst toe en bak mee tot de rijstkorrels wat glazig worden.

Voeg dan een flinke soeplepel bouillon toe en roer goed door. Doe het deksel op de pan en laat de de bouillon op laag vuur in de rijst trekken. Voeg steeds een lepel bouillon toe als het vocht is opgenomen. Roer af en toe los. De rijst moet 20 minuten zachtjes koken om gaar te zijn. De bouillon hoeft niet op.

Dop ondertussen de verse tuinbonen.

Zet in een kookpannetje een laagje water op en breng aan de kook. Doe de tuinbonen erin en laat maximaal 5 minuten koken (bij diepvriestuinbonen maximaal 8 minuten). Giet af en spoel met koud water. Gebruik je kant-en-klare tuinbonen uit pot of blik, dan vervalt deze stap. Spoel in plaats daarvan de bonen af en bewaar tot gebruik.

Maak de courgettesalade (zie onder).

Als de rijst gaar is, voeg je de tuinbonen toe en 75 gram van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout. Roer eventueel nog een klontje boter erdoor.

Voor de courgettesalade:

Rasp de schil van de citroen en pers de rest uit. Meng het citroensap met een beetje zout en peper in een slakom. Schaaf de courgette in de lengte in dunne slierten met een kaasschaaf of dunschiller en voeg toe aan de kom. Schep voorzichtig om en laat even intrekken.

Rooster de pompoenpitten op laag vuur tot ze iets bruinen en leg op keukenpapier of een bord om af te koelen.

Leg de courgette op een schaal, druppel de extra vierge olijfolie erop en bestrooi met de pompoenpitten. Strooi het restant kaas eroverheen.

Serveer de salade bij de risotto. Buon appetito!

Tip: Bestrooi op het laatst de risotto ook met wat citroenrasp.