Pompoen met zoete vulling

Deze gevulde pompoen is een echte eye-catcher, een prachtig hoofdstuk dat de show kan stelen. De zoete vulling geeft een echt kerstgevoel.

Pompoen met zoete vulling

Ingrediënten

Bereiding

Voorbereiding: 15 minuten - bereidingstijd: 60 minuten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. De schil mag je laten zitten. Prik met een vork gaatjes in het vruchtvlees. Bestrijk beide snijvlakken met olijfolie en leg de pompoenhelften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen ongeveer 50 minuten in de oven, tot het vruchtvlees zacht is.

Terwijl de pompoen in de oven staat, maak je de vulling. Kook de parelcouscous in de groentebouillon gaar. Dat duurt ongeveer 12 minuten. Als je de wortel of pastinaak gebruikt: snijd deze in blokjes en kook deze mee met de parelcouscous.

Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Verwarm 2 eetlepels bakboter in een koekenpan. Voeg de perenblokjes toe en bestrooi deze met de ras el hanout. Bak de peer ongeveer 5 minuten.

Voeg de cranberry’s en linzen toe en warm het geheel even door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur uit en meng de parelcouscous erdoorheen.

Neem de pompoen uit de oven en laat even afkoelen. Snijd dan met een mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees en schep de blokjes er met een lepel uit. Let op: laat een ruime rand van 1-2 centimeter langs de schil zitten! Voeg de pompoenblokjes toe aan de vulling.

Check nog eenmaal of je de vulling verder op smaak wil brengen. Vul dan de pompoenhelften met de vulling en garneer met fijngehakte walnoten of (gedroogde) rode bessen.

Tip: Probeer het ook eens met peterseliewortel in plaats van pastinaak.