Sarma (gevulde koolrolletjes)
Tijdens het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Allerlei lekkere hapjes worden klaargemaakt en met de hele familie gegeten. Sarma, gevulde opgerolde koolbladeren, is één van die hapjes.
Deze koolrolletjes zijn niet alleen eenvoudig te maken, het is ook een leuk werkje om de koolbladeren tot mooie pakketjes te vouwen. In dit recept vullen we de koolbladeren met rijst, linzen en groenten. Deze vulling wikkelen we ongekookt in koolbladeren en sudderen we daarna gaar. De kardemom geeft de koolrolletjes een speciale toets. Een yoghurtsausje met verse kruiden maakt het helemaal af!
Ingrediënten
Ingrediënten koolrolletjes:
- 1 grote witte kool
- 80 gr ongekookte volkorenrijst (met een gaartijd van 40-45 minuten)
- 50 gr ongekookte bruine linzen
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 1 teentje look geperst
- 50 gr wortel in kleine blokjes
- 50 gr prei in ringetjes gesneden
- 3 el olijfolie
- 0.75tl zout
- peper
- 1 tl paprikapoeder
- ¼ tl chilipoeder
- 1 kardemompeul
- 8 houten tandenstokers
- 400 ml water
- 1 el tomatenpuree
Ingrediënten yoghurtsausje:
- 250 ml ongezoete (soja)yoghurt
- 6 el fijngesnipperde verse kruiden zoals peterselie, munt, bieslook, …
- enkele druppels citroensap
- peper en zout
Bereiding
Blancheer de koolbladeren. Vul een grote kookpot met water en breng aan de kook. Maak 8 grote bladeren van de kool los en blancheer ze één voor één in het kokende water. Haal het koolblad na enkele minuten uit het water (het moet soepel zijn) en laat het uitlekken op een keukenhanddoek.
Maak de vulling voor de rolletjes. Spoel de rijst en linzen in een zeef onder stromend water. Doe ze in een kom en voeg ui, look, wortel, prei, olijfolie, zout, peper, paprikapoeder en chilipoeder erbij. Snij de kardemompeul open en plet de zaadjes met een vijzel tot ze helemaal fijn zijn. Voeg de kardemom bij de koolvulling en meng alles goed door elkaar.
Maak de koolrolletjes. Als de koolbladeren een dikke nerf hebben, kan je die eruit snijden (als de nerf dun genoeg en makkelijk plooibaar is, mag hij blijven zitten). Leg het koolblad zo neer dat de ingesneden kant bovenaan ligt. Schep 1 tot maximum 2 eetlepels van de vulling op het onderste deel van het koolblad. Vouw de zijkanten van de kool over de vulling. Rol het pakketje van onder naar boven op zoals een loempia. Prik het rolletje vast met een tandenstoker.
Herhaal dit met de andere koolbladeren en schik ze in een kookpot.
Warm 400 ml water op en roer de tomatenpuree erdoor. Giet dit water bij de koolrolletjes. Zet een deksel op de pot en breng aan de kook. Eens het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de rolletjes 1 uur pruttelen.
Maak ondertussen de yoghurtsaus door de yoghurt te mengen met de fijngesnipperde kruiden. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Laat de koolrolletjes uitlekken, schep ze op een bord en serveer met het sausje.
Tip: met wat extra groenten (bijvoorbeeld gewokte sojascheuten, paprika, champignons) en wat plakjes gebakken tofu erbij is dit een volwaardige hoofdmaaltijd.
- Menugang:
- Voorgerecht, Hoofdgerecht, Bijgerecht
- Keuken:
- Mediterraan, Grieks
- Type:
- Stoofpot, Bonengerecht, Rijstgerecht
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- Ramadan / Suikerfeest, Potluck, Borrel
- Smaak:
- Hartig
- Allergieën en diëten:
- Vrij van geraffineerde suikers, Pindavrij, Notenvrij, Glutenvrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk