Polenta

Polenta is maïsgriesmeel, wat gemaakt is van gemalen maïskorrels. De korrels nemen smaken heel goed op, daarom maken we het klaar met een lekkere olijfolie en bouillon.
Je kan polenta als een alternatief voor aardappelpuree eten bij bijvoorbeeld een burger. Heb je het liever wat knapperig? Maak er dan kroketjes mee, bijvoorbeeld voor bij een stoofpotje.
Opgelet: gebruik voor dit recept geen maïsmeel. Maïsmeel is een soort bloem en meer geschikt voor gebak.

Polenta

Ingrediënten

Bereiding

Basisrecept polenta:

Meng in een kom de polenta met het bouillonpoeder.

Verwarm in een kookpot met dikke bodem de olijfolie op een laag vuurtje.

Voeg de polenta toe en roer goed om tot de polenta alle olie opgeslorpt heeft.

Giet voorzichtig het water bij de polenta en roer alle klontertjes weg met een klopper.

Wil je graag kruiden toevoegen, dan doe je dit nu. Blijf met een houten lepel goed roeren tot de polenta de consistentie heeft van een dikke aardappelpuree.

Je zal merken dat de polenta steviger wordt als je hem eventjes laat staan. Met een ijsschep kan je er dan mooie bolletjes van scheppen die leuk presenteren op het bord.

Polentakroketjes:

Maak het basisrecept voor polenta zoals hierboven beschreven. Zorg dat de polenta stevig genoeg is (consistentie dikke aardappelpuree).

Schep de polenta in een bakje of bakvorm en laat het een uur afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Keer het bakje of de bakvorm om op een snijplank zodat de polenta er in één blok uitkomt.

Snij de polenta in plakjes. De grootte kies je zelf, maar zorg dat ze ongeveer 2 cm dik zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de polenta erop.

Bak gedurende 40 minuten tot de polentakroketjes mooi goudgeel zien en knapperig zijn.