Pastinaak-kastanjesoep
Een bewerkelijk gerecht - vooral als je de kastanjes zelf pelt - maar heerlijk! Maak van het pellen een gezellig familiegebeuren of koop gepelde, kant-en-klare (ongezoete) kastanjes bij de Turkse winkel. De rijke, zoetige smaak maakt de soep zeer de moeite waard! Een feestelijk wintergerecht.
Eet je deze soep als voorgerecht, dan is het voldoende voor 6-8 personen; is het een maaltijdsoep dan voor 3 tot 4 personen. Doe er dan ook een broodje bij.
Ingrediënten
- scheutje of klontje virgin kokosolie
- 3 uien
- 2 pastinaken (450 gram)
- 4 tenen knoflook, ongepeld
- 2 el olijfolie
- een snufje peper
- 500 g ongepelde tamme kastanjes of 375 gram gepelde
- 1 liter groente (of paddenstoelen?) bouillon
- 100g oesterzwammen, kastanjechampignons of paddestoelen naar keuze
- 10 g kervel of platte peterselie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de uien in ringen. Verwarm in een koekenpan de kokosolie en bak hierin de uien op zacht vuur. Roer regelmatig en laat ze zo’n 30-40 minuten bakken tot ze gekarameliseerd, zacht en zoet zijn.
Schil intussen de pastinaken en snijd ze in dikke plakken. Meng ze in een kom met de olijfolie en een snufje peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid hier de pastinaak over uit. Snijd van de knoflooktenen de bovenkant af, maar laat ze verder in de schil. Druppel er wat olie overheen en leg bij de pastinaak op de bakplaat. Zet de plaat in de oven en bak ongeveer 15 minuten in de oven.
Gebruik je ongepelde kastanjes: kerf intussen met een mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes (de kant met het pluimpje). Draai nadat de pastinaak 15 minuten heeft gebakken de plakken om, leg de kastanjes er bij in de oven en laat nog eens 10-15 minuten bakken. Gebruik je kant-en-klare kastanjes, laat die dan nog even in de verpakking.
Pel daarna de kastanjes: verwijder de buitenste harde schil, het velletje kan je laten zitten (let op: dit kost best wel wat tijd!).
Breng de bouillon aan de kook in een grote soeppan en voeg de kastanjes, pastinaak en gepelde knoflook toe. Kook een minuutje, pureer dan de soep tot deze helemaal glad is. Voeg water of bouillon toe als de soep nog te dik is en warm nog even door. Breng eventueel nog meer op smaak met peper, zout en/of een snufje nootmuskaat.
Haal de ui uit de pan. Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze twee à drie minuten in de pan van de ui. Hak de kervel of peterselie grof en voeg die met de ui weer toe en bak nog een minuutje mee.
Verdeel de soep over de borden en garneer met het ui-paddenstoelenmengsel.
Twist
Eet je de soep als avondmaaltijd? Eet deze Pastinaaksoep dan met een verse salade en/of volkoren broodjes met beleg en kiemen/ rauwe groente.
- Menugang:
- Lunch, Voorgerecht
- Keuken:
- Hollands
- Type:
- Soep
- Seizoen:
- Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- Kerst
- Smaak:
- Kruidig, Hartig
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Vrij van geraffineerde suikers, Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld, Uitdaging
- Labels:
- —