Peerfrangipane

Frangipane is gewoon zo’n mooi woord dat een dergelijke taart gewoonweg niet kon ontbreken in de VeganChallenge. Het is een heerlijk gebakje met amandelspijsvulling en peer. Perfect op koude herfstdagen met een kop gemberthee erbij om op te warmen!

Peerfrangipane

Ingrediënten

Voor de bodem:

Voor de vulling:

Bereiding

Verhit de oven voor op 175 graden en vet een taartvorm van ongeveer 26 cm in met wat plantaardige margarine.

Meng bloem, suiker en zout in een mengkom. Roer de margarine erdoor en kneed tot een deeg. Verdeel het deeg over de taartvorm, gebruik eventueel een klein glaasje als deegroller. Prik met een vork gaatjes in het deeg op gelijkmatige afstand, zo’n 30 keer. Bak de taartbodem in ongeveer 25 minuten goudbruin (check vanaf 20 minuten). Laat de bodem afkoelen terwijl je met de frangipanevulling begint.

In een keukenmachine meng je de margarine, suiker, amandelschaafsel, maïszetmeel, kaneel en zout tot er kruimels vormen. Terwijl de machine draait schenk je de amandelmelk, vanille en amandel extract erbij. Giet dit (nog vloeibare!) mengsel in de taartbodem.

Schil de peren en snij ze in de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis en snij de halve peren in de breedte in schijven van ongeveer een halve centimeter dik. Steek de schijven in het beslag, laat je creativiteit los op de vorm!

Bak de taart zo’n 40 minuten (nog steeds op 175 graden), tot de frangipane-vulling begint op te bollen. Laat de taart 2 uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

Tip: Voor een extra mooie taart klop je wat abrikozenjam met een beetje water om de taart na het bakken hiermee te bestrijken.