Irish Cream-ijstaart
Irish cream, oftewel Baileys, is normaal niet vegan, maar daar hebben we voor deze ijstaart iets op verzonnen: kokosroom! Heerlijk voor op een warme dag of als feestelijk dessert. Begin op tijd want de kokosmelk moet een tijdje koel hebben gestaan en de taart moet ook nog wat uurtjes in de vriezer!
Ingrediënten
- 155 gram hazelnoten
- 1 vanillestokje
- 4 eetlepels oploskoffie + 2 eetlepels heet water
- Room van 1 literpak (of 4 kleine pakjes) volle kokosmelk zonder emulgatoren (bijvoorbeeld van het merk Aroy-D). Zet hiervoor het pak een nachtje achterin in de koelkast. Knip vervolgens het pak open en schep de dikke room eraf om te gebruiken.
- 320 g gecondenseerde kokosmelk (of 180 g suiker plus eventueel kokosroom van nog een klein pakje of blikje gewone kokosmelk)
- 8 eetlepels Irish whisky
- Eventueel extra suiker naar smaak
Om te decoreren:
- 20 g hazelnoten
- Pure chocolade (minstens 70% cacao)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Spreid de hazelnoten uit over de bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze voor 8-10 minuten, maar schep ze halverwege wel om.
Snijd ondertussen de uiteinden van het vanillestokje en gooi ze weg. Snijd het stokje in de lengte doormidden en schraap met een lepel de inhoud (het vanillemerg) eruit. Meng het hete water met de oploskoffie en roer het vanillemerg hier doorheen.
Haal de bakplaat met noten uit de oven en laat even afkoelen. Wrijf dan met een theedoek de noten tegen elkaar aan zodat de bruine vliesjes loskomen en scheid deze van de noten. Houd een paar hazelnoten apart voor de decoratie van de taart.
Voeg de kokosroom en de gecondenseerde kokosmelk toe aan een diepe kom. Klop het in ongeveer 8 minuten luchtig met een handmixer. Voeg op het laatst de oploskoffie met vanille toe, schenk de whisky geleidelijk bij het mengsel toe en klop het er nog even goed doorheen. Voeg eventueel naar smaak meer suiker, koffie of whisky toe. Meng ten slotte met een lepel de hazelnoten door het beslag.
Om de taart mooi uit de vorm te halen, leg je bakpapier op de bodem van de springvorm en klem je het papier vast me de springvormrand. Knip voor de randen van de springvorm een strook bakpapier ongeveer zo breed als de hoogte van de springvorm. Besmeer lichtjes de randen van de springvorm met een beetje olie, margarine of eventueel overgebleven kokosroom zodat het bakpapier voor de randen goed blijft plakken.
Vul met de pannenlikker de springvorm met het taartmengsel, smeer het telkens tegen de springvorm aan zodat er geen lucht in het mengsel ontstaat. Dek de taart af met aluminiumfolie en zet minimaal 5 uur in de diepvries. Smelt voor de decoratie de chocolade au bain-marie en decoreer de taart hiermee naar eigen idee. Hak de overgebleven hazelnoten in grove stukjes en strooi het op de taart.
Haal de taart 10 minuten voor het serveren uit de vriezer en snijd aan met een scherp mes.
- Menugang:
- Tussendoor, Dessert
- Keuken:
- Brits / Amerikaans, Fusion
- Type:
- IJs, Taart & Banket
- Seizoen:
- Zomer
- Gelegenheid:
- Kerst
- Smaak:
- Zoet
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Raw, Sojavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Makkelijk
- Labels:
- —