December. De drukste tijd van het jaar. Ten minste, zo ervaren de meeste mensen het wel. Veel familiebezoekjes en nog meer eten. De lekkerste creaties worden op tafel gezet. Helaas veelal niet plantaardig. Gelukkig wordt onze maatschappij zich steeds meer bewust en staan er in veel reclameboekjes alternatieve recepten voor een vegetarisch of veganistisch gerecht.
Voeg plantaardige hapjes toe aan het kerstdiner!
Dit jaar maak ik voor de derde keer op rij een kleine verandering in het kerstdiner. Ik zorg ervoor dat er heerlijke plantaardige hapjes aan het feestmaal worden toegevoegd. En deze keer zal ik iets meer maken, zodat ik zelf ook nog wat overhoud, haha. Mijn vleesetende omgeving houdt net zoveel van dierloze hapjes als ik en dat vind ik alleen maar een compliment! Daarnaast hoop ik dat ik bijdraag aan een beetje meer bewustzijn.
Ik deel mijn tips met jou
Ik deel hier een aantal tips, waar ik zelf heel blij van word tijdens de feestdagen. Als eerst wil ik graag mijn familie verrassen met heerlijke plantaardige hapjes, maar ik hou er niet van om uren in de keuken te staan. Hierbij dus 10 tips die makkelijk, snel en van te voren klaar te maken zijn.
Makkelijk, snel & van te voren klaar te maken:
- Tip 1: Brunchtip – ‘eier’-salade
Ga je met Kerst gezellig brunchen met de familie? Maak dan de tofu ‘eier’salade van de VeganChallenge! Deze is echt heerlijk en je kan de familie verrassen met een heerlijke salade zonder dierenleed.
Kruimel een (biologisch) blok tofu fijn en voeg 1 flinke theelepel mosterd en 2 grote eetlepels vegan mayo (bijv. Remia Mayolijn 100% plantaardig) toe. Breng op smaak met kurkuma, kerrie, zout/kala namak, peper en verse bieslook. Laat een uurtje staan voordat je het serveert, dan trekt de smaak goed in. Enjoy!
- Tip 2: Lekker bij de brunch of de koffie… Kaneelbroodjes!
Supersimpel met AH vers bladerdeeg op rol. Verwarm de oven voor zoals aangegeven. Rol het bladerdeeg uit en smeer in met plantaardige boter. Strooi kaneel en (oer)suiker naar smaak over het hele bladerdeeg. Rol op en snijd in plakjes van 1-2 cm. Leg de rolletjes op een bakplaat en bak de kaneelbroodjes af. Hmmm… Smullen.
- Tip 3: Hummus = life
Of je nu een ontbijt, brunch, diner of borrel hebt, zorg dat er hummus is. Smeer het op brood, toast of dip met verschillende groente. Ik neem meestal zelf een bakje (zelfgemaakte) hummus mee, maar je kan natuurlijk ook vragen of er hummus is.
- Tip 4: Maak een vegan soepje
Makkelijk van tevoren klaar te maken en lekker bij de brunch of als voorgerecht bij het kerstdiner. Er zijn natuurlijk veel soepjes te bedenken. Mijn favoriete soepen van dit moment zijn pompoensoep en paprikasoep. Deze staan op mijn blog.
- Tip 5: Een lekker voorgerecht is bietencarpaccio
De kunst is om de (voorgekookte) bietjes zo dun mogelijk te snijden. Leg de plakjes mooi op een bord. Maak een dressing van balsamico azijn, beetje mosterd, olijfolie, peper en zout. Garneer de carpaccio met wat rucola en gehakte walnoot. Je kan ook een bietensalade maken van alle ingrediënten en de salade dient als bijgerecht!
- Tip 6: Verras iedereen met linzenbrood
Met Kerst hebben wij vaak de traditie dat iedereen een gerecht maakt. Al meerdere malen maakte ik een linzenbrood, een plantaardig alternatief voor een gehaktbrood. Dit vegan gehaktbrood is makkelijk van te voren klaar te maken en is goed vullend. Een vertaling van het recept is te vinden op mijn blog.
- Tip 7: Groenten uit de oven
Hak jouw favoriete groenten in stukjes en garneer met heerlijke kruiden en wat olijfolie. Je hebt een perfecte toevoeging voor het diner. Plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn! En je zult zien dat veel mensen stiekem een beetje verlangen naar wat gezonds tussen al dat snoepen door.
- Tip 8: Uitblinken met een heerlijk toetje?
Maak dan bijvoorbeeld een overheerlijke appelcrumble. Lekker met een bolletje Swedish Glace Vanilla (plantaardig roomijs op basis van soja). Je kan ook zelf banana (n)icecream maken van ingevroren bananen. Google staat vol met diverse varianten. Of maak het jezelf makkelijk met het kant en klare plantaardige ijs wat er tegenwoordig in de winkels ligt. Professor Grunschnabel heeft bijzonder, lekkere smaken, maar veel sorbetijs is ook vegan. Op Vegan Wiki kan je precies zien welke.
- Tip 9: Fruit kan altijd!
Maak een heerlijke fruitsalade of bowl met vruchtjes en spa rood. Je kan er ook een scheutje vegan rode wijn bij doen (bijv. Arrogant Frog).
- Tip 10: Bij de koffie of thee hoort natuurlijk ook nog wat lekkers
Waarschijnlijk zit je tegen die tijd wel vol van al het eten, dus laten we het niet te gek maken. Je kan stukjes vegan chocolade serveren of maak plantaardige kerstkoekjes.
Nog maar heeeeel even tot Kerst… Geniet ervan!
Een dromertje met liefde voor gezondheid, eten en natuur. Ze maakt de wereld graag een stukje mooier door op een positieve manier haar kennis te delen. Meer blogs lezen…