(Friet met) Veganaise
Dit veganistische recept van mayonaise is geleend van onze Belgische collega’s van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). In de supermarkt vind je tegenwoordig ei-vrije mayonaise, maar het is natuurlijk nog leuker en lekkerder om het zelf te maken!
Ingrediënten
- 250 ml zonnebloemolie
- 120 ml ongezoete sojamelk
- 1 el agavesiroop
- 1 el appelciderazijn
- 1 tl mosterd
- 1 tl zout
Bereiding
Doe de sojamelk, appelciderazijn, mosterd, zout en agavesiroop in een hoge kom. Zet de staafmixer erin totdat het goed gemengd is en giet dan langzaamaan de olie erbij, totdat je de juiste consistentie hebt bereikt. Dit kan ook met een handmixer als je niet over een staafmixer beschikt.
Serveer het bij friet en een salade, op een vegan burger of waar je maar trek in hebt!
Tip: Voeg een halve avocado toe voor een romiger resultaat (wel beperkter houdbaar!) of extra kruiden of specerijen zoals verse peterselie, bieslook, kerriepoeder of paprikapoeder. Je kunt de veganaise ook mengen met ketchup om een cocktailsaus te maken. Laat in dat geval wel de agavesiroop weg.
- Menugang:
- Bijgerecht
- Keuken:
- Frans, Fusion
- Type:
- Sauzen & Spreads
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Hartig
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk