Nog 124 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
2
2

(Friet met) Veganaise

Dit veganistische recept van mayonaise is geleend van onze Belgische collega’s van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Bij de biologische winkel vind je allerlei soorten ei-vrije mayonaise, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken: veel goedkoper en de ingrediënten vind je in de supermarkt. Ook agavesiroop is in veel supermarkten verkrijgbaar, het staat soms op de afdeling met dieetproducten.

< 15 minuten     
Menugang:
Bijgerecht
Type:
Sauzen & Spreads
Keuken:
Wereldkeuken
Smaak:
Hartig
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Allergie en Dieet:
Glutenvrij, Notenvrij, Suikervrij
Supermarktvriendelijk:
Ja
Kindvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • 120 milliliter ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel (appelcider)azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • Bereiding

    Doe de sojamelk, azijn, mosterd, zout en agavesiroop in een hoge (staafmixer)kom. Zet de staafmixer erin totdat het goed gemengd is en giet dan langzaamaan de olie erbij, totdat je de juiste consistentie hebt bereikt. Dit kan ook met een handmixer als je niet over een staafmixer beschikt.

    Serveer het bij friet en een salade, op een vegan burger of waar je maar trek in hebt!

    Tip: Voeg een halve avocado toe voor een romiger resultaat (wel beperkter houdbaar!) of extra kruiden of specerijen zoals verse peterselie, bieslook, kerriepoeder of paprikapoeder. Je kunt de veganaise ook mengen met ketchup om een cocktailsaus te maken. Laat in het laatste geval wel de agavesiroop weg.

    Wil je een demonstratie zien? In dit filmpje wordt alles uitgelegd.