Speculooskoekjes Tiramisu

Als er 1 gerecht is dat VeggieChallenger Veerle uit haar jeugd heeft meegekregen, dan is het mama’s koekjestaart. Deze tiramisu maak je in een paar minuten en scoort altijd goed op kinderfeestjes als je de alcohol weglaat.

 

15-30 minuten     4-Persoons
Vind ik lekker

Ingrediënten

 • 3 pakjes kleine speculooskoekjes (bijvoorbeeld van Lotus. Zorg dat je een klein gedeelte overhoudt om te verkruimelen)
 • 250 g margarine, bijvoorbeeld Alpro soja bakken en braden
 • ½ l sojamelk met chocoladesmaak of Alpro macchiato ( houdt ook wat sojamelk apart om koekjes te weken)
 • Pakje poeder voor chocoladepudding
 • 50g witte fijne suiker
 • Amaretto-, cognac- of chocoladelikeur
 • Een grote tas sterke koffie (oploskoffie), afgekoeld
 • Een handvol hazelnoten (je kan ook een kant-en-klaar zakje gehakte hazelnoten gebruiken
 • Bereiding

  Maak de pudding volgens de instructie op de verpakking. Dit doe je meestal door  ½ l sojamelk en de suiker te mengen met de inhoud van het pakje poeder en deze aan de kook te brengen. Laat de pudding afkoelen. Neem een staafmixer en klop de boter romig in een aparte kom. Stop pas als deze zacht en wit is. Meng dan de pudding met de opgeklopte boter. Zet deze apart op een frisse plek.

  Neem een grote schaal en bedek de bodem met een laag koekjes nadat ze even in de mengeling van koffie en likeur geweekt hebben. Week de koekjes niet te lang, anders worden ze slap en breken ze. Doe daarna een laagje boter-puddingbeslag op de koekjes, vervolgens weer een laag koekjes, dan weer beslag. Ga door tot je vier of vijf koekjeslagen hebt of tot je beslag en koekjes op zijn. Eindig met een laag beslag. Doe hierop een laagje fijngemalen noten (praliné). Klaar!

  Tip:

  De finishing touch geef je door deze koekjestaart te versieren. Dat kan met chocolade koffiebonen of chocolade versieringen. Kokos doet het ook goed in combinatie met deze taart. Maak bijvoorbeeld een tekening met kokosrasp als decoratie op de bovenkant. Als je geen speculooskoekjes kan vinden, kan je ook vierkante koekjes van Verkade gebruiken. Kies voor de kokos- of kaneelvariant.  Menugang:
  Dessert, Gebak
  Type:
  Cake, Koekjes
  Keuken:
  Italiaans
  Smaak:
  Zoet
  Gelegenheid:
  Verjaardag
  Moeilijkheidsgraad:
  Makkelijk
  Supermarktvriendelijk:
  Ja
  Kindvriendelijk:
  Ja