Nog 98 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
1
4
2

Paasstol

In een traditionele paasstol wordt helaas nog vaak (room)boter, melk en/of ei gebruikt. Dit recept laat zien dat het gelukkig ook anders kan. Met deze stol zet je een heerlijk en diervriendelijk paasontbijt op tafel. Ook geschikt voor Kerst!

> 1 uur     5-6 Personen
Menugang:
Brunch, Gebak, Lunch, Ontbijt
Type:
Banket
Smaak:
Zoet
Gelegenheid:
High Tea, Pasen
Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging
Kindvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • voor het deeg:
  • 60 ml vloeibare margarine
  • 100 ml plantaardige melk
  • 100 ml water
  • 1 citroen
  • 350 g bloem
  • 1 zakje (7 g) gist
  • 3 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl zout
  • 75 g rozijnen
  • 50 g gemengde noten
  • voor het amandelspijs:
  • 20 ml vloeibare margarine
  • 1 el citroensap
  • 50 ml plantaardige melk
  • 200 g amandelmeel
  • 75 g poedersuiker
  • 25 ml agavesiroop
  • 2 tl amandelaroma
  • 1 el maïzena
  • voor de topping:
  • 2 el sojamelk
  • 2 el amandelschaafsel
  • 20 g poedersuiker
  • Bereiding

    Meng de margarine met de plantaardige melk en het water, en verwarm het tot het mengsel handwarm is in de magnetron of in een steelpannetje.

    Rasp de gele schil van de citroen. Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker, kaneel, zout en citroenrasp. Voeg het margarinemengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed nog zo’n 10 minuten goed door voor een luchtig resultaat.

    Laat het deeg afgedekt ongeveer een uur rijzen. Het moet ongeveer verdubbelen in volume.

    Wel de rozijnen door ze in warm water te zetten.Maak het spijs door alle spijs ingrediënten goed te mengen. Hak de noten in grove stukjes. Giet de rozijnen af en dep ze droog met wat keukenpapier. Kneed het deeg door en voeg de rozijnen en noten toe. Rol het deeg uit in een ovale lap en leg het spijs in het midden over de lengte van het deeg. Vouw het deeg om het spijs heen en strooi een beetje bloem over de bovenkant. Laat het brood onder een theedoek nog een uur rijzen.

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Bestrijk het brood met sojamelk en bestrooi het met amandelschaafsel. Bak het brood in zo’n 40 minuten gaar. Laat goed afkoelen op een rooster.

    Bestrooi voor serveren met poedersuiker.

    Tip: in plaats van amandelmeel kun je ook blanke amandelen fijnmalen in de keukenmachine