Nog 5 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
4
7
3
8

Notengehaktballetjes met champignonsaus

Een lekkere toevoeging op je Hollandse groente en aardappels. Bijvoorbeeld een perfecte toevoeging op broccoli en aardappels. Extra lekker met een romig champignonsausje, zie recept onder het notengehakt recept.

15-30 minuten     4-Persoons
Menugang:
Bijgerecht
Type:
Vleesvervanger
Keuken:
Fusion, Hollands
Smaak:
Hartig, Kruidig
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Supermarktvriendelijk:
Ja
Kindvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • Notengehaktballetjes:
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 middelgrote champignons
  • 2 el olie
  • 1 el bloem
  • 250 ml water
  • ½ bouillontablet
  • 175 g gemengde noten (bijv. amandelen, hazelnoten, cashewnoten)
  • 125 g paneermeel
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, bijvoorbeeld tijm en rozemarijn
  • Versgemalen peper
  • Handje bloem
  • Olie om in te bakken
  • Champignonsaus:
  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 champignons
  • 1 el olie
  • 200 ml sojamelk zonder suiker
  • 100 ml sojaroom (cuisine)
  • ½ bouillontablet
  • 3 tl bieslook (liefst vers)
  • 1 el maïzena
  • Bereiding

    Voor de Notengehaktballetjes:

    Snijd de ui, knoflook en champignons fijn (eventueel al extra voor de champignonsaus!) en fruit deze ±5 minuten in de olie. Voeg de eetlepel bloem toe en bak eventjes mee. Voeg water, bouillon, ketjap, en kruiden toe en laat ±5 minuten koken.

    Hak de noten fijn in een keukenmachine, of met een groot mes. Voeg noten en paneermeel toe. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen.

    Vorm balletjes, ongeveer 16 stuks (4 p.p.), en bedek deze rondom licht met bloem door ze er doorheen te rollen. Bak de balletjes vervolgens in een koekenpan in een paar eetlepels olie op matig hoog vuur.

    Voor de Champignonsaus:

    Snijd de ui, knoflook en champignons fijn en fruit deze 5 minuten. Voeg de sojamelk, sojaroom, bouillontablet en bieslook toe. Breng aan de kook. Meng de maïzena met een beetje koud water en voeg toe onder goed roeren. Laat een minuutje koken, en laat de saus iets afkoelen voor het opdienen.