Nog 5 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
4
7
4
0

Griekse Mezes

‘Mezes’ zijn een verzameling van Griekse hapjes voor een maaltijd die gezellig samen gedeeld kan worden. Het bestaat uit ‘fava’, een gele spliterwten hummus met veel olijfolie, verschillende groenten, olijfolie en lekker vers brood.

30-60 minuten     4-Persoons
Menugang:
Bijgerecht, Lunch, Snacks
Type:
Tapas
Keuken:
Grieks
Smaak:
Hartig, Kruidig
Seizoen:
Herfst
Gelegenheid:
Potluck
Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk
Allergie en Dieet:
Suikervrij
Supermarktvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • 250 gram gele spliterwten
  • 500 milliliter water
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Citroensap naar smaak
  • ½ ui, gesnipperd
  • oregano
  • olijven
  • 4 tomaten
  • ½ komkommer
  • 150 gram walnoten
  • veganistische kaas (optioneel)
  • vers brood
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Bereiding

    Spoel de spliterwten twee keer goed af en kook ze in het water in ongeveer 30 minuten gaar. Maak er een puree van met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Voeg 4 eetlepels olijfolie, zout en citroensap toe naar smaak. Serveer in een schaaltje en giet de overige twee eetlepels olijfolie er overheen, en bestrooi met de gesnipperde ui en oregano.

    Snij de tomaten in plakjes en de komkommer in reepjes. Bestrooi de komkommer en tomaat met zout, een beetje witte wijn azijn en oregano.

    Doe de olijven en walnoten in aparte bakjes. Doe in een klein kommetje een scheut goede olijfolie. Maak eventueel nog een bordje met vegan kaas.

    Serveer met het brood.

    Tip: Investeer in goede Griekse olijven. Kies bijvoorbeeld voor verse kalamata olijven voor een rijke mediterrane smaak.