Nog 2 dagen tot de volgende Vegan Challenge!
Deelnemers:
2
6
7
1

Gado Gado

Wat gaat er boven een maaltijd die boordevol verse groenten zit, en toch geserveerd wordt met een heerlijke pindasaus die een ware smaakexplosie op je tong veroorzaakt? Dit is comfort food op zijn best!

30-60 minuten     
Menugang:
Hoofdgerecht
Type:
Groentegerecht
Keuken:
Indonesisch
Smaak:
Hartig, Kruidig
Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging
Allergie en Dieet:
Glutenvrij
Supermarktvriendelijk:
Ja
Kindvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 250 gram sperziebonen, gedopt en in stukken gesneden
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 1 spitskool, in reepjes
  • 1 bakje taugé (ca. 125 gram)
  • Optioneel: cassave kroepoek, pinda’s
  • Voor de pindasaus:
  • 2 eetlepels olie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte gember
  • 150 gram pindakaas met stukjes noot
  • 1 blik (400 milliliter)kokosmelk
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • 2 theelepels sambal
  • Bereiding

    Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hieraan de sperziebonen toe, die moeten zo’n 7 minuten koken. Na 2 minuten voeg je ook de bloemkool toe, die moet 5 minuten koken. Tenslotte voeg je de spitskool toe, die moet nog zo’n 3 minuten meekoken. Giet de groenten af en voeg de taugé toe.

    Maak nu de pindasaus:

    Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook en gember 2 minuten. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Roer dan de ketjap, komijn en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

    Serveer de groenten met de rijst en de pindasaus, eventueel met cassave kroepoek.

    Tip: er bestaat ook kant-en-klare satésaus die vegan is. Op het moment van schrijven zijn dat Remia Indonesische satésaus, Inproba satésaus, AH satésaus met uitjes, Euroshopper satésaus en bij de biologische winkel de satésaus van Yakso.