Kerst

Vrede begint op je bord

Wat past er nu beter bij de kerstgedachte dan een diervriendelijk kerstdiner?

Liever geen dier op je bord? Dan ben je hier op de goede plek! Laat je inspireren door heerlijke, plantaardige gerechten en kies voor een vegan kerstmenu. Goed voor de dieren, het milieu, je medemens én je eigen gezondheid. We wensen je gezellige en diervriendelijke kerstdagen toe!

100% plantaardig kerstmenu
Vind je het lastig om te bedenken hoe je een lekker diervriendelijk kerstdiner op tafel kunt zetten? Geen paniek! We hebben alvast een heerlijk plantaardig driegangenmenu voor je samengesteld.

Nog meer (kerst)recepten
Meer inspiratie nodig? Blader eens door onze (kerst)recepten! Of kijk eens bij De Groene Meisjes, Veganistisch Koken, Vegetus, Suzette, Oh She Glows of bij Vegadutchie. Zelfs Jamie Olivier kookt plantaardig!

Benieuwd wat anderen eten? Check onze Facebookgroep.

Stuur een vegan e-card
Kerstkaart sturen? Maak je familie en vrienden ook bewust van de vele voordelen van een vegan lifestyle. Stuur ze een diervriendelijke kerstbood-
schap of nieuwjaarswens toe met een van onze e-cards!

Goede voornemens?
Schrijf je alvast gratis in voor de VeganChallenge van januari 2018! Daag jezelf uit om een maand lang plantaardig te eten; we helpen je graag met een dagelijkse nieuwsbrief, heerlijke recepten en handige tips.

Wat is veganisme? Waarom een vegan lifestyle?

Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

pig

Dieren

Veel mensen worden veganist vanuit de wens om niet bij te dragen aan dierenleed. Gezamenlijk kunnen veganisten het aantal dieren dat jaarlijks gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood wordt drastisch beperken.

Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel. In de bio-industrie maar ook in biologische veehouderij worden dieren ondergeschikt gemaakt aan financiele belangen.

people2

Mensen

Meer en meer mensen raken zich ervan bewust dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren op zeer grote schaal veevoer (zoals soja, mais, enz.) wordt verbouwd. In totaal wordt momenteel meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt1. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1kg vlees te produceren. Het is dan ook efficienter om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie. Veganisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van honger in de wereld.

world

Milieu

De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal)1 van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.

De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Met een plantaardig eetpatroon kies je bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet.

apple

Gezondheid

Een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardig te eten verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardige voeding bevat bovendien geen cholesterol en minder verzadigde vetten. Ook onder topsporters worden plantaardige dieten steeds populairder.