Hoe organiseer je een potluck?

In deze handleiding ga ik het niet hebben over hoe je een potluck overleeft, maar wil ik kort uitleggen hoe je zo’n tof evenement kunt organiseren. Een kort puntenlijstje:

  • Wat is een potluck?
  • Locatie
  • Tijdstip & thema
  • Mensen uitnodigen
  • Tijdens de potluck

Wat is een potluck?

Laten we beginnen met de naam. Potluck is een term die niet bij iedereen bekend is. Je zou het ook over picknick kunnen hebben – in de zomer dan natuurlijk. Een potluck is de Amerikaanse term voor een feestje/bijeenkomst waarbij iedereen wat lekkers te eten en drinken meeneemt. Dit kan zelfgemaakt zijn, maar zelfgekocht is ook prima (sterker nog, als je het van een verre tante hebt gekregen mag het ook mee). De enige voorwaarde is natuurlijk dat al het eten en drinken vegan is.

Locatie

Een potluck is meestal bij iemand thuis, hoewel in de zomer een park een prima optie is (wel zo fijn als er facilitaire voorzieningen in de buurt zijn). Maar het kan ook in een openbare ruimte zijn, bijvoorbeeld via je sportvereniging, via de universiteit of een gedeelde ruimte bij een woongroep. Alles mag! Het is wel goed om rekening te houden met het maximale aantal mensen dat in de ruimte past, en om klapstoelen in de aanslag te houden.

Tijdstip & thema

Prik een datum & tijdstip waarop veel mensen kunnen. Je kunt ervoor kiezen om een thema-potluck te houden. Enkele ideeën:

  • Halloween potluck
  • Regenboog potluck (van te voren afspreken wie in welke kleur het gerecht meeneemt)
  • Tapas potluck
  • Pizza party (handig als de gastvrouw/-heer het deeg kneedt en gasten toppings meenemen)
  • High tea potluck

Een veelgekozen tijdstip is vanaf 17:00. Meestal gaat er wel een uurtje overheen voordat iedereen er is en kennisgemaakt heeft. Maar als je een zoete potluck houdt, kun je ook kiezen om het eerder op de dag te doen.

Mensen uitnodigen

Het allerbelangrijkste is om je evenement goed te promoten! Breng het bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht. Stuur iedereen die je kent en wilt uitnodigen een mailtje (en stel voor dat zij ook mensen kunnen meenemen!), vertel het je achterban op twitter, plaats het op je facebookprofiel, zet een oproepje op het forum van de NVV, schrijf er een blogpost over… En doe dat herhaaldelijk! De Buddy Map op de VeganChallenge website is hierbij een handig hulpmiddel om mensen uit de buurt aan te schrijven. Misschien kun je zelfs een oproepje ophangen bij de lokale veganfriendly ondernemer (zoals de Vegetarische Snackbar, als je in Den Haag woont) of biologische winkel.

Tijdens de potluck

Zorg dat je genoeg bestek, servies en bekertjes hebt voor alle gasten – vraag eventueel of iemand wat kan meenemen, of schaf wat milieuvriendelijk wegwerpservies aan bij de biologische winkel. Laat iedereen zijn of haar gerecht en drankje op een grote tafel zetten. Het is het handigst als iedereen een briefje bij zijn/haar gerecht plaatst! Zo kan iedereen in één oogopslag zien wat voor gerecht het is en wat erin zit. Vergeet vooral niet om een paar foto’s te maken van alle lekkers om op internet te plaatsen!

Maak tijdens de potluck met iedereen een praatje. Er wordt doorgaans volop gepraat tijdens zo’n potluck, maar mocht het gesprek toch wat stroef lopen: er zijn altijd dingen waar iedereen wel iets over te zeggen heeft. Zoals: hoe lang je al vegan bent, wat je favoriete VeganChallenge recept is, welke docu iedereen zou moeten kijken of welke vegan chocola de allerbeste is. Het is ook altijd erg leuk om spelletjes te doen, vooral van die spelletjes die je alleen in groepen kan doen zoals Weerwolven van Wakkerdam, Wie ben ik? en 30 seconds.

En last but not least: vraag een paar gasten om even te helpen met de afwas/de vaatwasser inruimen. Vele handen maken immers licht werk en het is niet leuk om de volgende dag in een rommelig huis wakker te worden!