Wat is de VeganChallenge?

Veganistisch eten: Waar te beginnen? De VeganChallenge helpt je op weg! Schrijf je nu in en ontvang dagelijks recepten, tips en informatie in je mailbox die je helpen de eerste stappen te zetten. Na 30 dagen ben je zo wegwijs binnen het veganisme. Doe mee – dan doen we het samen!

Ik doe mee

 

Al 71.535 mensen gingen de uitdaging aan!

724 actieve deelnemers

 

Waarom de VeganChallenge?

Dieren

Niet meer bijdragen aan dierenleed. Samen kunnen we het aantal dieren dat gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood worden, drastisch verminderen.

Planeet

Wist je dat de veehouderij verantwoordelijk is voor een enorme grote uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO₂? Direct gevolg: opwarming van de aarde.

Gezondheid

Onderzoek wijst uit dat je door plantaardig te eten het risico op diverse ziektes aanzienlijk verkleint. Zet ook jouw gezondheid in de spotlight.

Mensen

Er wordt meer landbouwgrond gebruikt voor het voeden van veeteelt dan voor mensen. Veganisme draagt bij aan het terugdringen van honger in de wereld.

Salade van witlof en peer met saus van ‘Chinese kaas’

Als je van stinkkaas houdt (of hield, toen je nog kaas at…) dan wil je zeker eens gefermenteerde tofu (of te vinden als 'fermented beancurd') proberen. Dit wordt in potjes verkocht in goed gesorteerde Aziatische supermarkten. Op het dekseltje staat ‘Chinese cheese’ en daar doet het inderdaad aan denken. Het is zeer sterk van geur en smaak en je kunt het dan ook bijna niet puur eten… maar als smaakmaker is het geweldig! Maak om te beginnen eens een saus ermee. Een paar blokjes van deze gefermenteerde tofu, vermengd met wat romige ingrediënten, maakt een heerlijke dipsaus voor maischips en groenten, of slasaus voor deze salade met witlof en peer. (N.B. In de biologische winkel wordt ook een gefermenteerde tofu verkocht: Feto van het merk Taifun. Deze is niet te vergelijken met de 'fermented beancurd' uit de Aziatische supermarkt: mild van smaak en wel degelijk puur te eten, heerlijk is-ie. Ook een aanrader om je ‘gewone’ tofu eens mee te vervangen. Maar gebruik voor dit recept de sterke uit de Aziatische supermarkt.)

Ik heb al een paar keer meegedaan (en blijf meedoen!), want het is fijn om steeds bewuster met veganisme om te gaan. En alle kennis kan ik dan weer ophalen, zodat ik steeds mondiger word als het over veganisme gaat.

Dorien

#30DagenVegan