Dierenleed in de zuivel- en eierindustrie

De zuivelindustrie

Melk is goed voor elk. Grote kans dat ook jij groot gebracht bent met deze gedachte. Goed voor elk, behalve voor de koeien. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat aan een glas melk heel wat dierenleed vooraf gaat. Kunstmatige zwangerschappen, ziektes door doorfokken en wat gebeurt er eigenlijk met de stiertjes? In de 
zuivelindustrie ervaren dieren veel stress en angst.

De eierindustrie
Ook het leven van legkippen is niet rooskleurig. Van broedmachine naar opfokstal naar veel te kleine kooien of drukke scharrelstallen, waarin ze zoveel mogelijk eieren moeten leggen. De hennetjes hebben het zwaar. Daarbij worden de haantjes gezien als restafval. Eieren zullen ze niet leggen en als vleeskip zijn ze niet geschikt. Een eitje is dus niet zo onschuldig als ze lijkt.

Uitbuiting van de honingbij
Heb je er ooit bij stil gestaan dat ook honing een dierlijk product is? En dat zelfs de honingbij uitgebuit wordt om de mens van dit zoete goedje te voorzien? Wat liever omgaan met deze harde werkers kan zeker geen kwaad, want de bijenpopulaties in de wereld nemen in snel tempo af.

Heftig om te horen, maar bedenk dat jij, iedere keer dat je voor een glas plantaardige melk kiest, van positieve invloed bent op het verminderen van dierenleed! Ook in je eentje!

Morgen gaan we in op de biologische vee- en zuivelindustrie. Want biologisch eten: is dat dan wel diervriendelijk?

 
 
Recepten
 
Cornflakes met vers fruit
Ontbijt
Brood met hartig beleg
Lunch
Pompoenstoofpot met tofu-reepjes en rijst
Diner
 
weekmenu
 
 
 
 
Blog
 
Het verhaal over de zuivelindustrie
Verkrachtingen, kunstmatige inseminaties en de massale slachting van kalveren. De zuivelindustrie is in 1 woord ellendig. Voor wie wel graag z’n bammetje boter en kaas eet of een glas melk drinkt, lees snel verder. Want Elise legt haarfijn uit wat er mis is met de zuivelindustrie en hoe je ook kunt (en wilt) genieten van plantaardige melk.
 
lees meer
 
 
Alles wat je moet weten over plantaardige melk
Elke dag een glaasje melk? Ook als veganist kan dat prima, maar dan met plantaardige melk! Alleen zijn er zo veel verschillende soorten. Sabine vertelt je in deze blog over de verschillende soorten plantaardige melk en helpt je een keuze te maken.
 
lees meer
 
 
Waarom eigenlijk geen melk?
Veganisten drinken geen melk en gebruiken ook geen andere producten van zuivel, maar waarom eigenlijk? In deze blog legt Nicky uit waarom er zo veel leed achter zuivel zit en waarom plantaardige melk niet alleen diervriendelijker is, maar ook gezonder.
 
lees meer
 
 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. In januari, april en oktober informeren wij hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken maar heb je geen sociale media, kijk dan op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser