Dierenleed in de zuivel- en eierindustrie

De zuivelindustrie
Melk is goed voor elk. Grote kans dat ook jij groot gebracht bent met deze gedachte. Goed voor elk, behalve voor de koeien. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat aan een glas melk heel wat dierenleed vooraf gaat. Kunstmatige zwangerschappen, ziektes door doorfokken en wat gebeurt er eigenlijk met de stiertjes? In de zuivelindustrie ervaren dieren veel stress en angst.

En hoe gaat het eraan toe in de eierindustrie?
Ook het leven van legkippen is niet rooskleurig. Van broedmachine naar opfokstal naar veel te kleine kooien of drukke scharrelstallen, waarin ze zoveel mogelijk eieren moeten leggen. De hennetjes hebben het zwaar. Daarbij worden de haantjes gezien als restafval. Eieren zullen ze niet leggen en als vleeskip zijn ze niet geschikt. Een
eitje is dus niet zo onschuldig als ze lijkt.

Uitbuiting van de honingbij
En heb je er ooit bij stil gestaan dat ook honing een dierlijk product is? En dat zelfs de honingbij
uitgebuit wordt om de mens van dit zoete goedje te voorzien? Wat liever omgaan met deze harde werkers kan zeker geen kwaad, want de bijenpopulaties in de wereld nemen in snel tempo af.

Oef, heftig om te horen, maar bedenk dat jij, iedere keer dat je voor een glas plantaardige melk kiest, van positieve invloed bent op het verminderen van dierenleed! Ook in je eentje!

Morgen gaan we in op de biologische vee- en zuivelindustrie. Want biologisch eten: is dat dan wel diervriendelijk?

Kom ook naar één van de VeganChallenge diners.

Over een week is het weer tijd voor enkele VeganChallenge diners. Dit keer kun je bij FOAM in Den Haag of bij De Herbivoor in Groningen heerlijk tafelen. Lekker, plantaardig en gezond, want bij deze Health Food Hotspots hebben ze een passie voor natuurlijke voeding. Iedereen is welkom, vriend(in), collega, oom of tante, neem ze mee, zodat ook zij zien wat een plantaardig dieet voor ze in petto heeft! Koop nu alvast een kaartje en geniet op 19 oktober van een fantastisch driegangenmenu.

En dat is nog niet alles! Wij hebben namelijk een primeur. Bij lunchroom Your Foodprint in Gouda kun jij op 21 oktober aansluiten bij de VeganChallenge High Tea. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij! 
Ben jij ook bij het diner of de high tea?
Koop kaarten via VeganEvents
 
 
Recepten
 
Cornflakes met vers fruit
Ontbijt
Wortel-sinaasappelsalade
Lunch
Pompoenstoofpot met tofu-reepjes en rijst
Diner
 
weekmenu
 
 
 
 
Blog
 
Handleiding etiketten lezen voor de beginnende veganist
We producten zijn nou wel en niet vegan? En hoe moet je dat nou weten?! Simpel!, volgens Joyce. Gewoon even de etiketten doorlezen. En omdat zij ook ooit zo begonnen is, heeft ze een handige handleiding gemaakt.
 
lees meer
 
 
Het verhaal over de zuivelindustrie
Verkrachtingen, kunstmatige inseminaties en de massale slachting van kalveren. De zuivelindustrie is in 1 woord ellendig. Lees zelf hoe het er in de zuivelindustrie aan toe gaat. 
 
lees meer
 
 
Vegan supermarkt: plantaardige melk
Moet je als vegan altijd naar (soms dure) biowinkels? Nee hoor, dat moet niet! Soms is de supermarkt zelfs verbazend goed voorzien in plantaardige producten. Zo vind je tegenwoordig in bijna elke supermarkt een uitgebreid assortiment plantaardige melk. Dan hoef je niet meteen aan de sojamelk, want er zijn nog veel meer verschillende soorten.  
 
lees meer
 
 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. In januari, april en oktober informeren wij hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken maar heb je geen sociale media, kijk dan op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser