Eiwitten zitten echt niet alleen in vlees en eieren

Waar haal je als veganist je eiwitten vandaan? Is het je al gevraagd? Pronkend met z’n spieren pareert Epke Zonderland in de reclames van een heel groot zuivelbedrijf. Want eiwitten haal je toch uit...? Juist… Vlees, eieren en zuivel. Begrijpelijk dat het er hierdoor op lijkt dat je eiwitten alleen binnenkrijgt via dierlijke producten. Maar niets is minder waar! Deze hardnekkige mythe moet eens flink de wereld uit geholpen worden.

Bouwsteentjes voor ons lichaam
Eiwitten zijn net als bouwsteentjes. Een deel van de aminozuren maken we zelf aan en een deel moeten we uit onze voeding halen. Die bouwstenen gebruikt ons lichaam om zichzelf mee op te bouwen. 

Plantaardige eiwitbronnen genoeg
Hier is het goede nieuws! Deze aminozuren zijn in bijna alle plantaardige voeding te vinden. Sterker nog: het is een veel gezondere variant. Eiwitten haal jij nu uit een goede portie bonen, een handje noten, volkoren granen of vleesvervangers als soja en seitan. Het fijne is ook nog eens dat je een portie extra vitamine, mineralen en vezels binnenkrijgt die dierlijke producten je niet bieden.

Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je naar de Vegan Wiki. Lees het hier en hier maar eens goed door. 

Ook bij vetten wordt vaak gedacht dat je deze alleen binnenkrijgt door, precies…. vette vis! Morgen gaan we het hebben over goede plantaardige vetten!

Het is vandaag dierendag!

Voordat we verder gaan naar het leesvoer van vandaag staan we even stil bij dierendag. Natuurlijk vinden wij van de VeganChallenge dat dieren elke dag met respect en liefde moeten worden behandeld, maar vandaag krijgen ze nog net wat extra aandacht.
 
En huisdieren, kunnen zij eigenlijk ook vegan zijn? Wist je dat er ook voor je huisdier vegan voeding op de markt is? Kijk bijvoorbeeld eens op Vegavriend.nl. En als je er dan toch bent, kun je meteen een lekkere taart bestellen voor je harige buddy! En vergeet je niet mee te doen aan de win-actie van VegaVriend?
Win een VegaVriend startpakket voor jouw huisdier!
Laat een reactie achter
 
 
Recepten
 
Brood met hartig beleg
Ontbijt
Groene tosti
Lunch
Marokkaanse Maaltijdsoep
Diner
 
weekmenu
 
 
 
 
Blog
 
Het voedings-ABC: Hoe kom je dan aan je eiwit?
Deze maand zul je veel lezen over hoe je aan bepaalde voedingsstoffen komt als je plantaardig eet. Vandaag het antwoord op de vraag: ”waar haal je als veganist je eiwitten vandaan?”…
 
lees meer
 
 
Een blogje over vlees- & zuivelvervangers
Yes! Het is gelukt over te stappen naar een vegan lifestyle. Maar toch.. heel soms.. mis je ‘iets’ op jouw bordje. Kies dan voor een vleesvervanger! Want zelfs het oerhollandse bordje aardappels-’vlees’-en-groente kan veganistisch gegeten worden. Sabine geeft tips, dus lees snel verder.  
 
lees meer
 
 
Kunnen huisdieren ook vegan zijn?
Jij vegan, dus jouw huisdier ook? Dit blijft vaak een discussie waar men lang over door kan praten. In dit blog legt Elise uit wat de mogelijkheden zijn op het gebied van vegan honden- en kattenvoer. Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn? Lees dan snel verder!
 
lees meer
 
 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. In januari, april en oktober informeren wij hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken maar heb je geen sociale media, kijk dan op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser