Nog 5 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
4
7
3
6

Waarom vegan?

pig

Dieren

Veel mensen worden veganist vanuit de wens om niet bij te dragen aan dierenleed. Gezamenlijk kunnen veganisten het aantal dieren dat jaarlijks gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood wordt drastisch beperken (Williams, 2010).

Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel. In de bio-industrie maar ook in biologische veehouderij worden dieren ondergeschikt gemaakt aan financiële belangen.

people2

Mensen

Steeds meer mensen raken ervan bewust dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren op zeer grote schaal veevoer (zoals soja en maïs) wordt verbouwd. In totaal wordt momenteel meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kg vlees te produceren. Het is dan ook efficiënter om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie ten behoeve van menselijke consumptie. Veganisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van honger in de wereld (Nierenberg, 2010; Chatham, 2014).

world

Milieu

De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en vormt daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde (FAO, 2006).

De Verenigde Naties stellen daarnaast dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van andere milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Met een plantaardig eetpatroon kies je bewust voor een duurzaam alternatief en een schonere, leefbare planeet.

apple

Gezondheid

Een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Steeds meer onderzoek wijst uit dat je door (meer) plantaardig te eten het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint (Le & Sabaté, 2014). Het Voedingscentrum adviseert dan ook om minder dierlijke producten te eten.
Ook onder topsporters worden plantaardige diëten steeds populairder (zie bijv. www.greatveganathletes.com). Zo is de sterkste man van Duitsland, Patrick Baboumian, veganist (Iles-Wright, 2014). Wil je meer weten over wat veganisme kan doen voor je gezondheid? Kijk dan eens op www.veganhealth.org, of bestel het boek ‘De Vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool.

Referenties

Chatham, M. (2014, 1 september). Could Veganism End World Hunger? Op gehaald op 12 december 2014 van http://gentleworld.org/could-veganism-end-world-hunger/
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) (2010). Livestock’s Long Shadow. Rome: FAO.