Vegan bakken: ei vervangen

Eén van Mirte’s grootste hobby’s is het bakken van taarten, want ze is een echte zoetekauw! Alleen hoe maak je plantaardige taarten en ander lekkers? In deze rubriek lees je iedere week de beste tips en trucs, zodat ook jij straks de lekkerste veganistische baksels kan maken.

Perencake

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: veganistisch eten hoeft helemaal niet lastig te zijn! Tegenwoordig zijn veganistische producten volop verkrijgbaar waardoor je kaas, zuivel, vis en vlees steeds makkelijker kunt vervangen door een soortgelijk plantaardig product. Een product wat soms lastig is om te vervangen, is ei. We zijn zo gewend om ze te gebruiken voor allerlei doeleinden dat het even wennen is om zonder ei te bakken. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige bakrecepten om uit te kiezen, alleen al op de VeganChallenge recepten pagina en bijvoorbeeld op ons brownies bord op Pinterest. Met behulp van het volgende stappenplan kun je zelf aan de slag om recepten te veganizen!

Bepaal als eerste welke functie het ei heeft in een gerecht. Is het een bindmiddel of juist verdikkingsmiddel? Helpt het met rijzen of is het puur voor de smaak? Afhankelijk van de functie(s) van de eieren, zijn er vaak meerdere opties die je kunt gebruiken. Welk product je het beste kunt kiezen hangt af van meerdere factoren, zoals of het gerecht zoet of hartig is en uiteraard ook de beschikbaarheid van het product.

Voordat je aan de slag gaat met allerlei vervangende producten, moet gezegd dat ei soms helemaal niet echt een doel dient. Het kan vaak gewoon worden weggelaten. Bijvoorbeeld in deze pannenkoeken. Ook kan een recept helemaal anders worden als je er geen ei in doet, zoals in de chocoladetaart, waarin bakpoeder, azijn, olie en sojamelk samen zorgen voor een smeuiïge goed gerezen cake.

Desondanks kan het erg handig zijn om een aantal tricks achter de hand te hebben om eieren één op één te kunnen vervangen. Hieronder zie je een lijstje met de functie van het ei en de producten die dit kunnen vervangen.

Bindmiddel en verdikkingsmiddel
Als bindmiddel en verdikkingsmiddel wordt vaak fruit gebruikt in zoete gerechten. Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan.

In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.

Een ander bindmiddel dat zeer geschikt is voor zowel zoete als hartige gerechten, is gemalen lijnzaad. Dit wordt ook wel flax egg genoemd. Meng één eetlepel met drie eetlepels water en klop dit op met een vork. Laat even staan en je krijgt een plakkerig papje. Als je alleen hele lijnzaadjes hebt kun je twee eetlepels lijnzaad met de staafmixer met 50 ml water pureren. Lijnzaad werkt goed in bijvoorbeeld taartdeeg (ook te gebruiken in deze appeltaart, gebruik dan wel iets minder van de vloeibare margarine).

Rijsmiddel
Bakpoeder en (appelcider)azijn in cake werken samen goed om de cake te laten rijzen. Gebruik voor een cake één eetlepel azijn en één eetlepel bakpoeder. De azijn reageert met het bakpoeder, waardoor het bakpoeder nog beter zijn werk doet. Van de azijn proef je uiteindelijk niets in je cake! Wacht wel met het toevoegen van de azijn tot het laatste moment, anders start de reactie al terwijl de cake nog niet aan het bakken is.

Kant-en-klare eivervanger is ook een goed en makkelijk rijsmiddel. De bekendste is No-egg en is te koop bij natuurvoedingswinkels en Jumbo. No-egg kun je ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo kun je er ook plantaardige schuimpjes van maken door de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Glansmiddel
Om gebak mooi te doen glimmen, kun je er wat abrikozenjam of suikerwater op strijken na het bakken. Vóórdat je baksel de oven in gaat kun je er wat sojamelk op smeren. Het eiwit in de sojamelk geeft een mooi bruin laagje. Gebruik geen rijst- of amandelmelk, want hier zit te weinig eiwit in om het gewenste effect te bereiken.

Smaak
De smaak van ei kun je nabootsen met ‘kala namak’, zwart zout (wat gek genoeg meestal roze is). Dit zout smaakt naar ei omdat het een klein percentage zwavelzout bevat. Zwavel is wat eieren zo typisch doet ruiken en smaken. Kala namak is te koop bij de toko en bij verschillende webshops, zoals Veggiedeli. Met behulp van kala namak en (zijden) tofu maak je heerlijke hartige eivervangers, zoals deze lekkere omelet!